Saturday, June 2, 2018

Kymmenen teesiä

Muutama viikko sitten kirjoitin itselleni muistiin kymmenen kohdan listan, joka on hyvä pitää mielessä jos luottotietosi ovat menneet. Nämä toimivat minulle, eivät välttämättä kaikille.

1. Kun luottotiedot ovat menneet ja olet käynyt sen tarvittavan kamppailun elämän ja lopullisen ratkaisun välillä, älä ota enää lisää lainaa. Mistään.

2. Huolehdi, että vuokra tulee aina maksettua. Kaikki muu, kuten esimerkiksi netti ja puhelinlaskut, ovat toissijaista, samoin velkojen lyhentäminen.

3. Jos sinulla on päihde-, peli- tai muuta ongelmaa, lopeta. Jollet itse pysty, hae apua esimerkiksi ilmaisista vertaistukiryhmistä.

4. Kun olet siihen valmis, listaa velkasi. Aivan kaikki. Tee tämä yläkanttiin, kuluja tulee aina.

5. Jos saat veronpalautuksia, iloitse siitä että vouti vie ne. Velkasi lyhenee!

6. Jos sinulla on velkoja, jotka eivät vielä ole ulosotossa, ala lyhentää niitä. Muutama kymppi kuussa tuo hyvän mielen ja edes vähän toivoa. Muista kuitenkin pitää takaisinmaksumäärä tarvittavan pienenä, ettei tämän hetken taloutesi romahda.

7. Jos olet jo niin pitkällä, että sinulla on vakituinen työ ja tuloja, vyörytä! Itselläni tähän ei vielä mahdollisuutta ole, joten olen aloittanut maksut sellaisista lainoista, jotka eivät ole vielä perinnässä. Tällä yritän estää sen, että ne eivät joudu ulosottoon.

8. Pidä huolta terveydestäsi. Asiat näyttävät vähemmän karmeilta jos muistaa syödä hyvin ja nukkua kunnolla. Muista myös liikunta ja sellaiset harrastukset, joista sinulle tulee hyvä mieli.

9. Kun sinulla on "tilipäivä", pistä siitä sivuun edes 20 euroa. Se on suuri raha loppukuusta kun kissalla ei ole ruokaa tai sinulla kahvia.

10. Muista, että olet Ihminen etkä vain jokin negatiivinen järjestelmämerkintä.

Neuvoja olisi paljon enemmän, tässä kuitenkin mielestäni tärkeimmät. Ja kuten edellisessä postauksessa tuli ilmi, yksi tärkeimmistä asioista on kertoa jollekin. Se voi olla ystävä, velkaneuvonnan ihmiset tai vaikkapa vertaistukiryhmän porukka. Puhu, kerro, pura, jaa. Se auttaa. 

No comments:

Post a Comment