Monday, June 4, 2018

Toimeentulotuki

Toimeentulotuki. Tuo valtion virallinen Viimeinen Oljenkorsi. Raha, jota kukaan ei haluaisi koskaan joutua hakemaan.

Jos mieli ei ollut jo tarpeeksi maassa hakemuksia täyttäessä, hakijaan suhtautuminen oli - toki työntekijästä riippuen - välillä aivan järkyttävää. Vaikka olin valmistanut itseäni karmeilla tarinoilla, järkytys oli silti suuri. Ja kyllä, vanha systeemi oli välillä juuri niin hankala ja byrokraattinen kuin niissä kauheimmissa kauhutarinoissa. Pahin taisi olla se, kun jouduin odottamaan yhden kuukauden päätöstä melkein kaksi kuukautta ja asunto oli mennä alta. Vitut siitä, että käsittelyajan pitäisi olla seitsemän arkipäivää.

Onneksi toiminta muuttui suurelta osin vuoden 2017 alussa, ainakin itselläni uudistuksesta on tähän mennessä vain positiivisia tai neutraaleja kokemuksia vaikka käsittelyajat ovat välillä paukkuneet ja kaikenlaisia lapsuksia on sattunut. Ehkä olen vain paatunut?

Jos olet tilanteessa, että joudut hakemaan toimeentulotukea, tässä pari vinkkiä vuosien varrelta. Vinkit eivät ole mitään virallisia vaan poimintoja omista ja tuttavien kokemuksista.

Tarpeeksi suurien tulojen lisäksi sinulla ei saa olla myöskään omaisuutta. Tällä tarkoitetaan tietääkseni kaikkea sellaista suurempaa omaisuutta, joka on muutettavissa rahaksi. Jos olet esimerkiksi jonkin perikunnan osakas ja omistat vaikkapa metsää, et voi saada toimeentulotukea. Sen sijaan kodin irtaimiston saat pitää, jollei sinulla satu notkumaan jossain nurkassa salkullista kultaharkkoja.

Sinun tulee hakea kaikki muut sinulle kuuluvat etuudet ennen toimeentulotuen hakemista. Itselläni ei ole kokemusta lapsilisistä sun muista, sen sijaan muita etuuksiani ovat vuosien aikana olleet asumis- ja opintotuki. Kaikki tuet katsotaan tuloiksi toimeentulotukihakemuksessa.

Jossain väitettiin että toimeentulotuen asiakas saa ottaa jonkin verran rahaa tililleen ilman, että se katsotaan tuloksi. Olikohan raha jossain viidenkymmenen euron hujakoilla? En ole kokeillut enkä suosittele kellekään. Rahaa ei myöskään kannata makuuttaa tilillä, vaikka tähän tilanteeseen tuskin kukaan ttt-asiakas joutuu.

Toimeentulotukeen hyväksytään menoiksi vuokra, sähkö, vesi ja kotivakuutus. Samoin terveyteen ja sairauksiin liittyvät kustannukset voi ns. hyväksyttää toimeentulotukeen. Joskus laskut tulee ennen hyväksyttämistä maksaa itse. Sairastaessa pidä huoli, että käytät virallisia terveyspalveluita. Esimerkiksi puhelin-, netti- ja harrastuslaskut sinun tulee maksaa itse.

Veronpalautukset katsotaan tuloksi. Kela saa veronpalautustiedot kyllä käsiinsä ja pyytää tällöin lisätietoja. Saat postissa tositteen veronpalautuksen ulosmittauksesta, viimeistään tämän Kelaan toimittamalla todistat, että palautukset menevät ulosottoon.

Eli hyvin kärjistetysti: jos joudut hakemaan toimeentulotukea, sinulla ei saa olla mitään omaisuutta ja tulojesi tulee olla minimaaliset.

Jos olet epävarma, kysy. Jollei sinulla ole ketään, jolta kysyä, kysy vaikka minulta.

No comments:

Post a Comment